úterý 19. února 2008

Krátkosrstá plemena

Krátkosrstá plemena
Zdroj:
Tady
Zdroj 2 : www.klubmorcat.cz

Hladkosrsté morče
Tato morčata bývají asi nejběžnější. Na výstavách se hodnotí jejich stavba těla. Délka srsti je 2-3 cm. Mají hebkou srst bez vírů a vlnek.Mohou mít všechny barvy.
______________________________________________________________
Anglický crested
Vypadá jako hladkosrsté morče či americký crested, ale liší se tím, že vír na čele (korunka) má stejnou barvu jako srst. Korunka má být kulatá a rovnoměrná a jako ostatní morčata má mít hladkou lesklou a rovnoměrnou srst bez lysin, strupů apod . _____________________________________________________________
Americký crested
Je to také hladkosrsté morče, jen má na čele tzv. korunku. Je to vír srsti a má vždy bílou barvu. Bílá barva v korunce by se měla rovnoměrně rozkládat a nepřesahovat pěkně velkou a kulatou korunku. Tato morčata je celkem nákladné a těžké vyšlechtit.
______________________________________________________________
Anglický rex
Toto morče má zvláštní strukturu srsti. Působí jakoby polámaným zvlněným dojmem. Srst je hrubá a neměla by přesahovat délku 3cm. Musí odstávat po celém těle, pokud někde přiléhá, je to chyba. Také v srsti nesmí být rozety ani jiné znaky. Proto by se neměli křížit s rozetami a crestedy. Můžeme také spojit s hladkosrstým a narodí se hladká, ale jsou stále nositeli tohoto typu srsti.
______________________________________________________________
Rozeta
Rozetové morče (jinak také habešské) má po celém těle srst uspořádanou do vírů - rozet. Musí jich mít minimálně osm. Dvě mají být na hřbetě, dvě na bocích, dvě na zadečku a dvě na kyčlích. Mohou se také vyskytovat na ramenech a na čele. Musí být ovšem rovnoměrně rozložené, kulaté se středem o velikosti špendlíkové hlavičky. Ve zverimexech se často vyskytují, ale bývají nestandartní se špatně posazenými rozetami. Je těžké vyšlechtit morče, které by odpovídalo normám.
________________________________________________________________
US teddy
Toto plemeno se od rexe srstí neliší. Pouze geneticky. Proto je nemůžeme na pohled rozeznat. Platí tedy to samé jako u rexe. Toto morče má zvláštní strukturu srsti. Působí jakoby polámaným zvlněným dojmem. Srst je hrubá a neměla by přesahovat délku 3cm. Musí odstávat po celém těle, pokud někde přiléhá, je to chyba. Také v srsti nesmí být rozety ani jiné znaky. Proto by se neměli křížit s rozetami a crestedy. Můžeme také spojit s hladkosrstým a narodí se hladká, ale jsou stále nositeli tohoto Toto morče má zvláštní strukturu srsti. Působí jakoby polámaným dojmem. Srst je hrubá a neměla by přesahovat délku 3cm. Musí odstávat po celém těle, pokud někde přiléhá, je to chyba. Také v srsti nesmí být rozety ani jiné znaky. Proto by se neměli křížit s rozetami a crestedy. Můžeme také spojit s hladkosrstým a narodí se hladká, ale jsou stále nositeli tohoto typu osrstění. ________________________________________________________________
Švýcarský teddy
I když se řadí mezi krátkosrsté, má delší srst. Měří okolo 6-8 cm. Struktura srsti je podobná jako u rexe a teddyho - jakoby polámaná a hrubá. Liší se tedy nejen délkou srsti, ale i znaky. Má na hlavě tzv. pony (to je delší pramen srsti jakoby přehozený přes hlavu.) a má rozety na kyčlích, které jsou však přes srst méně patrné. Zatím je u nás neuznávané plemeno, ale je jen otázkou času, kdy se zařadí.

Žádné komentáře: