úterý 19. února 2008

Pořízení morčat

Pořízení morčat

1.Morče se může dožít osmi, vzácně až deseti let. Zamyslete se, zda se o něj můžete po celý jeho život postarat.Děti vyrostou a pak?I když morče pořizujete dítěti nesete za něj odpovědnost i vy!
2.Ke spokojenému životu potřebují morčata dostatek prostoru.Malé klece nebo akvária jsou naprosto nevhodná a morčata se budou trápit.
3.Ke zdravému chovu je potřeba udržovat klec v čistotě (alespoň 1x týdně,ale my ji čistíme někdy i 3x) a dodávat čerstvou potravu. Jste schopni vynaložit dostatek času a námahy?Zamyslete se nad tím ať morčeti neuškodíte.
4.Seno je základní složkou potravy doma chovaného morčete a mělo by být zvířeti stále k dispozici. Je proto vhodné zajistit si zdroj kvalitního sena.Nejlepší je sehnat si chovatele, nebo se zeptat v hřebčíně.
5.Morče je strašně společenské zvíře a tak mu zajistěte dostatek péče. Nejvhodnější je koupit si morčata dvě.
6.Pokud morče pořídíte svému dítěti, budete je muset naučit správnému zacházení se zvířetem a i nadále budete muset na zvíře dohlížet vy.Ale rozmyslete se, má dítě opravdu vztah ke zvířatům?Nechtělo by spíše stavebnici? Jestli ne, pak je morče správná volba.
7.Pro morčata je vhodné zařídit výběh, aby mělo alespoň trochu pohybu.Připravte se na bobečky tam kde nemá, na loužičky a na okousané hračky, boty atd. :-D !!Pozor na kabely,měli by jste je nějak zakrít z dosahu morčete,jinak by to mohlo skončit smrtí.!!
8.Máte někoho, kdo se o morče postará v době vaší nepřítomnosti (dovolená atd.)?
9. Pokud máte ještě jiné zvíře, musíte zajistit aby morče neutrpělo žádné trauma.Například to, že hobude honit kočka.
10.Při nemoci morčete musíte morčeti zajistit odbornou péči na kterou by jste měli být finančně připraveni.
11.Pokud si morčete pořizujete musíte se ujistit, že nikdo z rodiny na něj nebude alergický.Stejně tak seno.Pokud jste si tohle vše přečetli máte první předpoklad k tomu ,aby jste si jej pořídili. Jste totiž zodpovědní a alespoň se o tom snažíte informovat. :-D
Přeji Vám aby z vás byli dobří chovatelé!!!!

Žádné komentáře: