úterý 19. února 2008

Správná výživa obecně

Správná výživa obecně

Správná výživa dodává potřebnou energii důležitým životním funkcím, jako je krevní oběh, dýchání, práce svalů, zažívání a funkce střev. Spalováním látek se tak uvolňuje teplo.Kromě toho správná výživa zpomaluje proces tělesného opotřebování. Pro růst a rozmnožování jsou určité látky v potravě nezbytné. Dobrá strava se skládá ze suché potravy a vody. Suchou potravu můžeme rozdělit na organické (rozpustné) a anorganické (nerozpustné) látky. Uhlovodíky, bílkoviny a tuky jsou organické látky. Minerály a soli jsou anorganické látky.

Voda
Voda hraje důležitou roli jako:• stavební materiál: velká část těla morčete se skládá z vody• rozpouštědlo: před přijetím živin do krve musí být látky nejprve rozpuštěny ve vodě• prostředek dopravy: potrava je přenášena krví, která se z velké části skládá z vody, do nejmenších částeček těla. Odpadní látky jsou přemísťovány stejným způsobem.• ochránce sliznic• regulátor teploty: tělesná teplota morčete se pohybuje mezi 37,5 a 39°C.

Uhlohydráty
Uhlohydráty jsou organické sloučeniny, které se skládají z uhlíků, kyselin i vodíku. K těmto sloučeninám patří škroby, cukry, organické kyseliny a celulóza nebo vláknina. K dobrému zažívání je vláknina pro morčata nepostradatelná, proto musí denně dostávat dávku sena.Uhlohydráty jsou důležitým zdrojem energie v potravě. Pokud je jich v potravě hodně, mohou se přeměňovat na tělesný tuk. Nejdůležitějším uhlohydrátem je škrob. Obsahují ho různé druhy obilnin. Kvalitní směs krmení pro morčata obsahuje asi 13 uhlohydrátů.

Bílkoviny
Bílkovina je potřebná pro tvorbu tkání a orgánů. Tvoří se z takzvaných aminokyselin, ze kterých jich známe přibližně dvacet. Krmení pro morčata obsahuje asi dvanáct aminokyselin, z nichž jsou pro morčata nejdůležitější arginin, lyzin, leucin, methionin a valin.
Aminokyseliny jsou základem bílkovin. Tvoři se z 2 bílkovin (živočišných nebo rostlinných) v potravě. Krmení pro morčata obsahuje asi 20 bílkovin. Bílkoviny se částečně mohou přeměnit v tuk a tato zásoba tuku se hodí ve dnech, kdy má nedostatek potravy.

Tuky
Tuk v potravě je také dobrým zdrojem energie. Dodává téměř dvaapůlkrát více energie než stejné množství uhlovodíků. Pokud se tuk podává morčeti v malém množství v potravě, má příznivý účinek na zdraví zvířete. Morče nemá přes den tolik hlad, rychleji roste a má lesklejší srst. Pokusy ukázaly, že morčatům více chutná potrava, která obsahuje malé množství tuku (asi 4,5). Je tomu tak proto, že v tuk v potravě obsahuje chuťově látky. V tělesném tuku mohou být uloženy vitaminy A, D, E a K.

Vitaminy
Vitaminy jsou účinné látky, které jsou životně důležitě pro správnou látkovou výměnu. Při jejich nedostatku mohou nastat vážné poruchy zažívání a nemocí způsobené nedostatkem vitaminů. Abychom těmto problémům předešli, musí být strava rovnoměrná, rozmanitá a bohatá na vitaminy. Ohříváním potravy či jejím dlouhodobým nebo špatným skladováním mohou být vitaminy znehodnoceny a ztratí svou účinnost. Mezi potraviny bohaté na vitaminy patří například listová zelenina, ovoce, mléko, rybí tuk a citrony. Pro rozlišování různých druhů vitaminů se označují písmenem, například vitamin A nebo B. Některé vitaminy se ještě dále dělí, což bývá značeno číslem, například B2, BÍ2 nebo K2. Pro přehled uvádíme následující souhrnný popis vitaminů a jejich působení.

Víc o vitamínech se dočtete ve článku Vitamíny

Žádné komentáře: