úterý 19. února 2008

Původ morčete

Smysly morčete

Sluch
U morčete má hlemýžď vnitřního ucha čtyři záhyby, u myší, krys, ale i u člověka pouze dva a půl. Tak mají morčata mnohem více sluchových buněk, a tedy i velmi dobře vyvinutý sluch. Mladí lidé mohou zaznamenat pouze zvuky do 20 000 Hz, morčata až 33 000 Hz.
Čich
Čich je důležitý hlavně pro kontakt mezi jednotlivými morčaty a pro pohlavní chování. Například samečci schopní páření značkují močí, což je velmi důležité. Samičky, které nejsou v říji demonstrují svou neochotu k páření nejen změnou chování, ale i speciálními pachy.
Morčata žijící v sociálním společenství se vzájemně rozeznávají čichem, což platí i pro znovuzařazení ztracených mláďat. Po opakovaném odloučení se toto skupinově specifické rozlišení u dospělých ztrácí.
Čichové vnímání u morčat je přibližně 1000x silnější než u člověka. Morčata tak vnímají nejrůznější pachy, které my vůbec nejsme schopni postřehnout.
Důležitou roli hraje čichové vnímání při rozeznávání stravitelné a nestravitelné potravy, stejně jako při rozeznávání páníčka.Zrak
Vzhledem k umístění očí mohou morčata vidět jak dopředu, tak do stran, aniž by musela pohnout hlavou, což jim umožňuje pohled téměř kolem dokola. Mají tedy poměrně široké zorné pole - to je důležité hlavně v divoké přírodě pro jejich ochranu před přirozenými nepřáteli. Morčata umí rozeznávat přinejmenším čtyři základní barvy: červenou, žlutou, zelenou a modrou. To zase hraje významnou roli při přijímání potravy.
Velké zorné pole morčat je však na úkor odhadu vzdálenosti.Hmat
Hmatové vousy se nalézají kolem tlamičky a čenichu. Díky nim může morče i ve tmě zjistit, zda se protáhne otvorem, nebo zda jsou před ním překážky. Morčata plemene rex mají tyto vousy zkrácené a částečně zvlněné, morčata plemen merinos a alpaca a kadeřavá morčata je nemají pevné a rovné, ale zvlněné - tím je oslaben jejich orientační smysl.
Chuť
Jestliže morčatům nepomůže potravu jednoznačně určit jejich čich, vezmou si na pomoc chuť. Přičemž vedle instinktivních reakcí hrají určitou roli i zkušenosti, například při rozlišování mezi dobrou a špatnou potravou. Což znamená, že morčata dávají přednost sladké chuti před kyselou. Hořká příchuť jim však většinou nevadí, kupříkladu při požírání pampelišek. I u morčat se najdou individuální rozdíly v chuti, které se projevují v tom, je jednotlivá zvířata často upřednostňují jako pamlsek naprosto rozdílné druhy potravy.Pozor
Zohledňujte jemné smyslové vnímání svých morčat. Silné pachy, hnapř. z cigaretového kouře nebo agresivních čistících prostředků, dráždí jejich čenichy.

Zdroj: knížka F. D. Altmanna Morče - společenské, milé, aktivní

Žádné komentáře: